Dietetyka

Plany żywieniowe | Nadwaga | Niedowaga | Dietetyk Kraków

Dietetyka to szeroki dział wiedzy zajmujący się nauką o żywieniu człowieka zdrowego i chorego. Wbrew obiegowym opiniom dietetyka nie skupia się na tzw. „odchudzaniu”. Dietetyki nie można więc traktować jako nauki sprowadzającej się do wymyślania kolejnych „cudownych” odchudzających diet.

W swojej istocie dietetyka bada potrzeby żywieniowe człowieka. Bada te potrzeby biorąc pod uwagę nie tylko jego wagę, ale również tempo przemiany materii, rodzaj aktywności fizycznej oraz – co oczywiste – jego kondycję zdrowotną. W zrozumiały sposób potrzeby żywieniowe człowieka zdrowego oraz chorego są różne. Co więcej również pomiędzy osobami chorymi istnieją kluczowe różnice w ich potrzebach żywieniowych co związane jest z rodzajem oraz dynamiką danej choroby. Dobrze dobrana dieta może w radykalny sposób podnieść efektywność leczenia konkretnej choroby. Źle dobrana dieta może mieć skutki wręcz tragiczne.

Dlatego proponujemy skorzystanie z naszej poradni dietetycznej. Proponujemy opracowywanie absolutnie indywidualnych planów żywieniowych. Plany te nie tylko dostosowane są do ogólnej kondycji człowieka (inne plany dla osób zdrowych inne dla chorych) ale również do specyfiki konkretnego schorzenia. Co więcej plany te uwzględniają również oczekiwania i uwarunkowania danych osób wykraczających poza obszar czysto medyczny. Każdemu z nas „smakują” inne potrawy, dobrze dobrana dieta – na tyle na ile jest to możliwe – może uwzględniać i takie preferencje.

Poznaj naszego specjalistę: Łukasz Kowalski.

Oferowane usługi z zakresu dietetyki:

Konsultacje dietetyczne

  • Profilaktyka
  • Wczesne wykrywanie
  • Diagnostyka
  • Leczenie
Konsultacje dietetyczne mające charakter ogólny - bez opracowywania indywidualnego planu żywieniowego

Indywidualne plany żywieniowe dla osób chorych

  • Profilaktyka
  • Wczesne wykrywanie
  • Diagnostyka
  • Leczenie
Opracowanie indywidualnego planu żywieniowego dla osoby chorej ze szczególnym uwzględnieniem rodzaju schorzenia. Podstawowym celem takiego indywidualnego planu żywieniowego jest minimalizacja negatywnych efektów rozpoznanych chorób oraz optymalizacja (zwiększenie tempa lub zwiększenie siły) działania terapii zaleconych przez lekarzy. Odpowiednio dobrana dieta pomaga w zasadniczy sposób zwiększa bowiem efektywność walki z wieloma poważnymi chorobami - począwszy od schorzeń kardiologicznych, przez -co oczywiste - schorzenia układu pokarmowego i leczenie nadwagi (bariatria) po schorzenia układu moczowego

Indywidualne plany żywieniowe dla osób zdrowych

  • Profilaktyka
  • Wczesne wykrywanie
  • Diagnostyka
  • Leczenie
Opracowanie planu żywieniowego dla osoby zdrowej z uwzględnieniem jej preferencji, rodzaju aktywności fizycznej oraz krótko- i długoterminowego celu